Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Διαμονή

Τα παραδείσια πουλιά, ανάλογα με το είδος, είτε δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την διαμονή τους είτε θα απαιτούν συγκεκριμένες και ξεχωριστές συνθήκες. Παρόλα αυτά, όλα τα πουλιά σε όλες τις φάσεις της ζωής τους απαιτούν φροντίδα έτσι ώστε η διαμονή τους στους χώρους που έχετε επιλέξει γι’ αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. 

 

Κόψιμο Νυχιών & Ράμφους

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Δαχτυλίδια
Κόψιμο Νυχιών & Ράμφους
Ωοσκόπηση
Αναπαραγωγή με τη μέθοδο της υιοθεσίας
Επιλέγοντας ένα νέο πουλί για την εκτροφή μας
   
   
Άλλα χρήσιμα άρθρα
Η Σύμβαση CITES
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά καιρούς, στα πουλιά παρατηρούμε νύχια ή ράμφος μεγαλύτερα από το συνηθισμένο. Τα νύχια και το ράμφος μεγαλώνουν, στα πουλιά, με αργό και σταθερό ρυθμό, όπως ακριβώς και τα νύχια του ανθρώπου.
 

Συχνά, μεγάλα νύχια και μεγάλο ράμφος, ενοχλούν και περιορίζουν τα πουλιά στην κίνηση ή στο φαγητό. 
Πουλιά με μεγάλα νύχια δυσκολεύονται να σταθούν στο κλαδί, κολλούν στα κάγκελα του κλουβιού και συνήθως παραπατούν και συχνά τραυματίζονται. Αν το νύχι σπάσει στο σημείο που περνούν αιμοφόρα αγγεία, αιμορραγεί αρκετή ώρα. Από αυτή τη μικρή πληγή, ένα πουλί μπορεί να χάσει πολύ αίμα και να εξασθενήσουν πολύ από αιμορραγία. 

 

Επίσης κατά την περίοδο αναπαραγωγής, τα μεγάλα και στραβά νύχια συχνά τρυπούν τα αυγά ή μπερδεύονται μέσα στο υλικό της φωλιάς και έτσι τα πουλιά μερικές φορές κατά λάθος πετάνε τα μικρά νεογέννητα μωρά τους από τη φωλιά . Κατά λάθος, επίσης, το μωρό μπορεί να τραβηχτεί πίσω από το νήμα ή να μπλεχτεί στα νύχια των γονιών.

 
Το δύσμορφο μεγάλο ή στραβό ράμφος, ενοχλεί το πουλί στο να τρώει σωστά. Μπορεί να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής (σε συγκεκριμένα σπόρια) με αποτέλεσμα να αδυνατίσει ο οργανισμός. Με τον καιρό μπορεί να μην τρώει καθόλου με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασιτία.
 
Επίσης, στο κλουβί, είναι προτιμότερο να έχουμε πατήθρες από φυσικό ξύλο με φλούδα για να μπορούν τα πουλιά να λιμάρουν με φυσικό τρόπο τα νύχια τους. Πατήθρες λείες, ίσιες και πλαστικές δεν δίνουν δυνατότητα φυσικού λιμαρίσματος στα πουλιά και έτσι συχνά γίνονται αιτία εμφάνισης μεγάλων νυχιών και ποδοδερματίτιδας.
 
Συνήθως τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται λόγω κακού μεταβολισμού του οργανισμού και έλλειψη βιταμινών η και ιχνοστοιχείων. Έτσι πρέπει να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της διατροφής αλλά και της διαμονής του πουλιού.

 

 

Κόψιμο Νυχιών

Αν κάποιο από τα πουλιά σας έχει μεγάλα ή στραβά νύχια που το εμποδίζουν, πρέπει να τα κόψετε και να τα κάνετε πιο κοντά στο φυσικό μέγεθος. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία η οποία θέλει λίγη προσοχή. Την πρώτη φορά μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά μετά παίρνει συνήθως γύρω στο ένα λεπτό ανά πουλί.
  
Για να κόψετε τα νύχια του πουλιού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρά ψαλιδάκια για μανικιούρ ή απλό νυχοκόπτη. 
  
Πρέπει να πιάσετε το πουλί στο χέρι και να το ακινητοποιήσετε. Κρατώντας το πουλί στην παλάμη, ξεχωρίζετε με τα δυο δάκτυλα το πόδι του πουλιού. Δείτε το πόδι του πουλιού πάνω σε φως. Αν το ποδαράκι είναι ανοιχτόχρωμο θα δείτε εύκολα τα αιμοφόρα αγγεία στο πόδι και στο νύχι του πουλιού. Κόψτε προσεκτικά 1-2 χιλιοστά μετά από το σημείο που τελειώνει το αιμοφόρο αγγείο του νυχιού. Αν το πόδι του πουλιού είναι σκουρόχρωμο, τότε τα αιμοφόρα αγγεία δεν φαίνονται καλά και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Το νύχι πρέπει να κοπεί με μια κλίση και όχι κάθετα (δες την εικόνα). Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην κόψετε παραπάνω. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα κόψτε λιγότερο.
 
Προσέξτε να μην κόψετε κατά λάθος κανένα δάχτυλο, λόγω του ότι συχνά το πουλί κινείται και προσπαθεί να ξεφύγει από τα χέρια σας. Γι αυτό καλό είναι να ακινητοποιείτε τα δάκτυλα στα οποία πρόκειται να κόψετε τα νύχια.


Κόψιμο του Ράμφους

Καμιά φορά το πάνω ράμφος του πουλιού μεγαλώνει κλίνει προς τα κάτω και στραβώνει. Τότε και το κάτω ράμφος στραβώνει και στρίβει στην αντίθετη πλευρά με το πάνω. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η παραμόρφωση αυτή, δυσκολεύει και εμποδίσει το πουλί να τρώει.
 
Καλό είναι να κάνετε μια προετοιμασία του πουλιού πριν κόψετε το ράμφος. Δύο με τρεις μέρες πριν βάλτε του βαζελίνη ή άλλη αλοιφή που θα μαλακώσει το ράμφος (π.χ. Epithol). Έτσι θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να ραγίσει ή να σπάσει. Μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι θανατηφόρα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν.

Το ράμφος καλύτερα να το κόβετε με νυχοκόπτη ή με μια πένσα για μανικιούρ. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις (π.χ. πουλιά με μαύρο ράμφος) μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίμα που χρησιμοποιούμε για τα νύχια μας. Όταν βάζετε νυχοκόπτη στο ράμφος, να έχετε υπόψη ότι το πουλί με τη γλώσσα του, θα προσπαθήσει να βγάλει το ξένο πράγμα από το στόμα του.
 
Τα πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πιάσετε το πουλί. Κρατώντας το στην παλάμη σας ακινητοποιήστε το κεφάλι του. Είναι πολύ σημαντικό για να μην μπορεί πουλί να κάνει κάποια απότομη κίνηση. Κάθε κίνησή του μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος κόψιμο και τραυματισμό.
 
Στα πουλιά που έχουν ακάρεα των ποδιών και του ράμφους (ScallyFace), το ράμφος ξεραίνεται και σπάει πολύ εύκολα. Πρέπει να το κόβετε πολύ προσεκτικά για να μη σπάσει ή να μη ραγίσει παραπάνω. Αν το ράμφος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ίσως καλύτερη και πιο προσεκτική δουλειά θα κάνετε με μια λίμα νυχιών. Αλλά συνήθως η λίμα είναι πιο αγχωτική για τα πουλιά από το νυχοκόπτη και αισθάνονται έντονα το τρίψιμο κάθε φορά που περνάει η λίμα.

Όσο πιο συχνά κόβετε το ράμφος ή τα νύχια στο πουλί τόσο πιο γρήγορα θα μεγαλώνουν ξανά. 

 

Προσπαθήστε να κάνετε συνθήκες στο κλουβί ώστε το πουλί να μπορέσει να τα λιμάρει μόνο του με φυσικό τρόπο.

 

 

Για να σταματήσετε τυχόν αιμορραγία

Σε περίπτωση τραυματισμού και αιμορραγίας στο νύχι ή στο ράμφος, καλό είναι να έχετε δίπλα κάποιο αιμοστατικό υγρό ή σπρέι από το φαρμακείο.
 
(Κατά προτίμηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σκευάσματα που περιέχουν οινόπνευμα). Επίσης υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
 

1) Μια καλή λύση για να σταματήσετε την αιμορραγία στο νύχι είναι να χρησιμοποιείτε καλαμποκάλευρο.
2) Για ένα δευτερόλεπτο μπορείτε να ακουμπήσετε στο νύχι που αιμορραγεί, ένα πάρα πολύ καυτό μέταλλο. Έτσι στην πληγή θα δημιουργηθεί μια μεμβράνη και η αιμορραγία θα σταματήσει αμέσως.
3) Μπορείτε να σφίξετε το δάχτυλο του πουλιού για λίγα λεπτά ώστε να σταματήσει το αίμα. Όμως ο τρόπος αυτός συχνά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
4) Στις άλλες χώρες όπως π.χ. στη Ρωσία χρησιμοποιούν χημικές ουσίες τύπου κρύσταλλα του υπερμαγγανικού καλίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου ως αιμοστατικά.

 
  

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.