Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Εκθέσεις

Η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι, ίσως, το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας του εκτροφέα για τη δημιουργία πουλιών τα οποία χαρακτηρίζονται ποιοτικά, υγιή και με τη καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Στις εκθέσεις τα πουλιά κρίνονται σε σχέση με το πόσο κοντά είναι τα χαρακτηριστικά τους στα πρότυπα του κάθε είδους.

 
 
 GOULDIAN FINCH, ΧΡΩΜΑ

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Συμμετοχή στις εκθέσεις
Προετοιμασία για την έκθεση
Κατηγορίες Συμμετοχής
Κατηγορίες Εξωτικών F1 και F2
Εκθεσιακά Πρότυπα Πουλιών
Εκθεσιακά Πρότυπα - Gouldian Finch
 
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη αξιολόγηση ενός gouldian αφορά το Χρώμα του. Η αξιολόγηση φθάνει το μέγιστο στους 20 βαθμούς

 

 

ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΡΑΧΗ

   

Τα χρώματα του πουλιού πρέπει να είναι καθαρά, δεν πρέπει να υπάρχει πρόσμιξη με άλλα χρώματα. Τα κύρια ζευγάρια φτερών πτήσης έχουν μαύρο χρώμα αλλά στο πλάι να φέρουν χρώμα ίδιο με το χρώμα της πλάτης. Τα φτερά να είναι ομοιόμορφα, κρατημένα κοντά στο σώμα. Οι άκρες τους να συναντιούνται ομοιόμορφα στην ουρά με όλα τα φτερά πτήσης. 

 

Η μάσκα στη βάση του ράμφους και γύρω από τα μάτια πρέπει να είναι καθαρή και να μην έχει πρόσμιξη με άλλα χρώματα. Δεν πρέπει να παρουσιάζει παιδικά γκρίζα πούπουλα. Δεν πρέπει να έχει βρώμικο ακατάστατο φτέρωμα.
 

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: Έντονο, ομοιόμορφο πράσινο χρώμα σε όλο το μήκος των φτερών, στην πλάτη και στη ράχη. Δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος από μπλε χρώμα στους ώμους και στην πλάτη. 

 

Η κόκκινη μάσκα δεν πρέπει να είναι "μολυσμένη" από τα μαύρα πούπουλα και το κόκκινο πρέπει να είναι λαμπερό και φωτεινό και όχι σκούρο κόκκινο ή μπορντό. 

 

Η κίτρινη μάσκα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη και λαμπερή, η απόχρωση να είναι πιο κοντά στο κίτρινο και όχι στο πορτοκαλί χρώμα. Δεν πρέπει να περιέχει κόκκινα ή μαύρα πούπουλα. 

 

Η μαύρη μάσκα πρέπει να είναι ολόιδια με το μαύρο σιρίτι και τη μαύρη περιοχή του λαιμού. Δεν πρέπει να έχει γκρίζα πούπουλα. 

 

Το μωβ χρώμα του στήθους να είναι ομοιόμορφο χωρίς λευκά σημάδια από ελλείψεις πούπουλων. Δεν πρέπει να εμφανίζει σκούρα πούπουλα (blue dirty breast) από μεγάλη παρουσία φαιομελανίνης. Το στήθος πρέπει να είναι πλατύ όμως τα φτερά του στήθους δεν πρέπει να ανεβαίνουν ψηλά στους ώμους ή στο λαιμό. Στα όρια της ένωσης στήθους και κοιλιάς δεν πρέπει να υπάρχει κοκκινοπορτοκαλί γραμμή (Red fusion Bar). 

 

Η κοιλιά πρέπει να είναι κίτρινη ώχρα (yellow-ochre) στα αρσενικά και όχι πορτοκαλί, ενώ στα θηλυκά να έχει απαλό κίτρινο χρώμα. 

 

Το ουροπήγιο έχει μπλε-θαλασσί πούπουλα με απαλό λευκό περίγραμμα στο τελείωμα των φτερών.

  
 

 

ΛΕΥΚΟΣΤΗΘΑ ΠΟΥΛΙΑ (WHITE BREASTED): Η απόχρωση των χρωμάτων είναι πιο φωτεινή και πιο καθαρή εξαιτίας της μείωσης της φαιομελανίνης που περιέχει το φτέρωμα στα πουλιά με άσπρο στήθος. Το στήθος πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο αγνό λευκό χρώμα, χωρίς παρουσία μπλε πούπουλων. Το λευκό στήθος με απαλή μπλε ή ροζ απόχρωση θεωρείται μεγάλο ελάττωμα

 

Τα πουλιά με λιλά στήθος μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα λευκόστηθα λόγω του ότι θεωρείται ως ατελή δράση του παράγοντα WB και μάλλον πρόωρο και τεχνικά ανάρμοστο να πιστέψουμε ότι αυτές οι χρωματικές αλλαγές είναι οι πραγματικές ποικιλίες χρωμάτων. 

 

Η απόχρωση λιλά πρέπει να είναι περίπου 50% πιο ανοιχτό από κανονικό πορφυρό στήθος. Περισσότερη (ή λιγότερη) αλλοίωση χρώματος του στήθους θα θεωρηθεί ελάττωμα.

 
Το κόκκινο και κίτρινο κεφάλι παρουσιάζουν πιο ανοιχτό και καθαρό χρώμα σε σχέση με τα αρχέγονα πουλιά. Το χρώμα κεφαλιού του μαυροκέφαλου πουλιού δεν αλλάζει. Η κόκκινη μάσκα γίνεται πιο καθαρή με πιο λαμπερό κόκκινο χρώμα. Η κίτρινη μάσκα καθαρίζει από μελανίνη και γίνεται πιο ανοιχτού λαμπερού χρώματος (αν το ποσοστό καροτενοειδών είναι χαμηλό, τότε παίρνουμε ένα ανοιχτό λεμονί χρώμα μάσκας). Εμφανή αλλαγή χρώματος μπορούμε να προσέξουμε στην κοιλιά και στα πλευρά που γίνεται πιο ανοιχτό κίτρινο-λεμονί. 

  
DILUTE, SF ΚΑΙ DF YELLOW: Το χρώμα του φτερώματος του Dilute (μονού παράγοντα για κίτρινο γονίδιο με πορφυρό στήθος) δεν είναι έντονο και λαμπερό πράσινο, αλλά ανοιχτό και όχι τόσο έντονο πράσινο. Γίνεται μια παστελοποίηση (αραίωση) του πράσινου χρώματος (μιλάμε για μια θεωρητική μείωση της μαύρης μελανίνης κατά 50%). Στα θηλυκά πουλιά που έχουν μόνο ένα Z χρωμόσωμα συνδεδεμένο με το φύλο, η μετάλλαξη εμφανίζεται σε όλη της τη δύναμη. 

 

Η μείωση της ευμελανίνης στα θηλυκά ανέρχεται περίπου στο 75% σε σχέση με το αρχέγονο πουλί. Περίπου ίδια μείωση της μελανίνης παίρνει ένα αρσενικό αν είναι φορέας της κίτρινης μετάλλαξης διπλού παράγοντα (75%). Αυτό ισχύει και για τα πουλιά με μωβ στήθος. Οποιαδήποτε απόκλιση στο ποσοστό αλλοίωσης του χρώματος της πλάτης, θεωρείται ελάττωμα και ασυνέπεια με τα πρότυπα.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Παράδειγμα διαφορετικής απόχρωσης των Dilute. Πολύ σκούρο, κανονικό και πολύ ανοιχτό. Η διαφορετική απόχρωση χρώματος μεταξύ των Dilute, γενετικά όμοια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα μελανίνης που κατέχει κάθε προγονικό πουλί.

 


 

ΠΟΥΛΙΑ SF ΚΑΙ DF YELLOW ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΣΤΗΘΟΣ: εμφανίζονται με ακόμα πιο μεγάλη αλλοίωση του πράσινου χρώματος, που γίνεται σχεδόν κίτρινη. Η χρωματική απόχρωση της πλάτης του πουλιού SF Yellow με WB, είναι σχεδόν ίδια με την πλάτη DF Yellow με PB. 

 

Τα πουλιά διπλού παράγοντα με λευκό στήθος παρουσιάζουν σχεδόν κίτρινη-λεμονί πλάτη με αλλοίωση πάνω από 75%.Στην πλάτη δεν πρέπει να παρουσιάζονται σκούρα πούπουλα (είναι συχνό φαινόμενο στα κίτρινα θηλυκά και αρσενικά μονού παράγοντα κίτρινο). 

 
Το κόκκινο και κίτρινο χρώμα της μάσκας των Dilute παραμένει χωρίς αλλαγές, ενώ το μαύρο χρώμα της μάσκας και γενικά σε όλα τα πουλιά αλλάζει σε γκρίζο (50% του μαύρου). 

 

Η μαύρη μάσκα, σιρίτι, λαιμός, ουρά, γίνονται γκρι χρώμα. Στα κοκκινοκέφαλα και κιτρινοκέφαλα πουλιά, το γκρι σιρίτι πρέπει να είναι ευδιάκριτο και καλά ορατό. Το περιλαίμιο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο αλλά πάντα ορατό. Στα πουλιά διπλού παράγοντα, η κόκκινη και η κίτρινη μάσκα παραμένουν χωρίς αλλαγές ενώ η μαύρη μάσκα γίνεται πολύ ανοιχτό γκρι χρώμα, συχνά σχεδόν λευκή (White head or Silver head). Σχεδόν λευκή είναι και κάθε μαύρη περιοχή του σώματος του πουλιού. Το μπλε περιλαίμιο γίνεται σχεδόν λευκό και συχνά δεν είναι ορατό. Το σιρίτι, εμφανίζεται με πολύ ανοιχτό γκρίζο χρώμα (το προτιμούν στις εκθέσεις) και συχνά σχεδόν λευκό και γίνεται ίδιο με το περιλαίμιο και τη μαύρη μάσκα.

 
Στο λαιμό, κάτω από την κάτω γνάθο, δεν πρέπει να υπάρχουν ίχνη από κόκκινα ή κίτρινα πούπουλα που συχνά υπάρχουν στα Dilute αρσενικά.

 
ΜΠΛΕ (Blue): Ο χρωματισμός της ράχης του πουλιού είναι μπλε και όσο περισσότερη είναι η συγκέντρωση της μελανίνης, τόσο πιο έντονη είναι η απόχρωση του μπλε. Τα φτερά φέρουν γκρίζο-μπλε χρώμα. Τα πόδια παίρνουν απαλό ροζ χρώμα. Το ράμφος έχει ανοιχτό κρεμ (του κεράτου), το χρώμα της μύτης συχνά δεν είναι ορατό. 

 
Το μαύρο χρώμα της μάσκας παραμένει χωρίς αλλαγές, ενώ το κίτρινο και κόκκινο χρώμα της μάσκας εμφανίζεται με κρεμ χρώμα (Salmon), ανοιχτό για πουλιά με λευκό στήθος και σκούρο κρεμ για πουλιά με πορφυρό στήθος (εφόσον η φαιομελανίνη στη μάσκα παραμένει ακέραιη και μειώνεται λίγο, μόνο με την εμφάνιση λευκού παράγοντα στο στήθος). Συχνά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε οπτικά αν γενετικά είναι κοκκινοκέφαλο ή κιτρινοκέφαλο πουλί. Γι’ αυτό το λόγο τα μπλε πουλιά εμφανίζονται σε δύο κατηγορίες κεφαλιού, μαύρο και κρεμ και όχι τρεις όπως τα αρχέγονα. 

 

Η κοιλιά στα θηλυκά είναι σχεδόν λευκή, στα αρσενικά είναι με ελαφρές αποχρώσεις του μπεζ στα πλευρά, και αν το πουλί είναι με λευκό στήθος, η κοιλιά γίνεται σχεδόν λευκή στα αρσενικά και λευκή στα θηλυκά. 

 
Στα αρσενικά Pastel Blue (Blue με μονού παράγοντα κίτρινο και με πορφυρό στήθος), το χρώμα της πλάτης αλλοιώνεται περίπου 50% και γίνεται ανοικτό μπλε χρώμα (γίνεται η αλλοίωση του μπλε χρώματος όπως ακριβώς γίνεται και η αλλοίωση του πράσινου χρώματος στα αρσενικά Dilute), η κοιλιά είναι μπεζ. Η χρωματική αντίθεση μεταξύ του στήθους και της κοιλιάς είναι ακόμη αρκετά ορατή. 

 
SILVER: Τα αρσενικά Blue DF yellow με πορφυρό στήθος, το μπλε χρώμα της πλάτης αλλοιώνεται 75% περίπου και εμφανίζεται ως ασημί, πολύ ανοιχτό γκρι με ελαφρές γκρίζες σκιές. Τα αρσενικά Blue SF Yellow (SF Silver) με λευκό στήθος, φαίνονται ως ασημί και στην πλάτη ίσα ίσα ξεχωρίζει ένα γκρι χρώμα. Στα αρσενικά Blue DF Yellow (DF Silver) με λευκό στήθος, η πλάτη είναι σχεδόν λευκή.
 

  ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Πολύ σκούρα ή πολύ ανοιχτά χρώματα της πλάτης. Τα Seagreen δεν θεωρούνται ως επίσημη μετάλλαξη. Ανομοιόμορφα χρώματα, μερικά σκούρα φτερά την κίτρινη πλάτη, ανοιχτόχρωμες περιοχές στους ώμους και στα φτερά, πεσμένα (κατεβασμένα) φτερά. Φτερά διασταυρωμένα. Λείπουν πούπουλα. Τα κύρια ζευγάρια φτερών πτήσης είναι πολύ ανοιχτόχρωμα ή πολύ σκούρα στις άκρες, ή δεν περιέχουν χρώμα.

 

 

Στις επόμενες φωτογραφίες θα βρείτε περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσουμε. Αφήνοντας τον δείκτη του ποντικού πάνω σε κάθε εικόνα θα εμφανιστεί μια περιγραφή των σημείων που πρέπει να προσέξουμε.

 

 

 
 
 
 

 

 

ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΑ

   

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: Η κοιλιά πρέπει να έχει μια καθαρή γραμμή ένωσης με το πορφυρό στήθος. Να έχει ένα κίτρινο χρώμα χωρίς πορτοκαλί απόχρωση και χωρίς κόκκινη γραμμή (Red Fusion Bar). Σταδιακά αλλάζει το χρώμα σε απαλό κίτρινο και λευκό στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της ουράς. 
 

 

 

 

 

ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑ

  

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: Η κάτω ράχη και το ουροπήγιο πρέπει να καλύπτονται από γαλάζια (ανοιχτά μπλε) φτερά με ελαφρώς πράσινες αποχρώσεις στο πάνω μέρος. Οι άκρες των πούπουλων σε αυτή την περιοχή του φτερώματος, έχουν ένα ξεθωριασμένο λευκό χρώμα.
 

Τα φτερά της ουράς πρέπει να είναι ιδίου μήκους και να είναι ομοιόμορφα. Οι οδηγοί (νηματοειδείς τιμονιέρες) της ουράς πρέπει να είναι παράλληλοι και μακριοί. Τα φτερά αυτά πρέπει να έχουν μήκος 3 εκατοστά για το αρσενικό και 1,5 για το θηλυκό.
 

 ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Έλλειψη ή σπάσιμο κεντρικών οδηγών της ουράς, διαφορετικό μήκος των οδηγών. Πολύ μικροί ή πολύ μεγάλοι οδηγοί.

 

  

  
  
 
 

 

 

ΜΑΤΙΑ

  

Σκούρα, στρογγυλά, καθαρά χωρίς εξογκώματα και χωρίς απώλεια πτερών γύρω από αυτά.

  

 

 

 

ΡΑΜΦΟΣ

  

Καθαρό ράμφος κερατοειδούς χρώματος που αλλάζει σταδιακά προς την άκρη σε κόκκινο ή κίτρινο χρώμα. Τα θηλυκά έχουν στην άκρη ένα μαυριδερό χρώμα σε μια κόκκινη ή κίτρινη απόχρωση. 
 

Στα μπλε και ασημί πουλιά το ράμφος έχει κρεμ χρώμα.

  

 

  

 

 

ΠΟΔΙΑ

  

Πόδια, δάχτυλα και νύχια μονόχρωμα με κεράτινο χρώμα. Στα Μπλε και Ασημί πουλιά, τα πόδια τους φέρουν ένα απαλό ροζ χρώμα.

  

 

 

  

 

   

Τύπος και Κατασκευή < > Σχέδιο

 
  

Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2013
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα (www.windsa.me).