Αρχική Οθόνη: Ταυτότητα | BIRDin | e-Shop ΕΙΔΗ ΕΞΩΤΙΚΩΝ GENETICS ONLINE ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΑ GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                         
Πληροφορίες

Τα παραδείσια πουλιά είναι σε γενικές γραμμές μικρόσωμα πουλιά, μάλλον ήσυχα με μέσο όρο ζωής από 4 έως 7 χρόνια. Δεν τους αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι εκείνα τα πουλιά που θα τα πάρει κάποιος στο χέρι (σε αντίθεση με τους παπαγάλους). Επομένως αν έχετε στο μυαλό σας να παίζετε μαζί τους μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε παπαγάλους.

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Gouldian Finch

Lady Gould, Gouldian, Gouldian Finch, Rainbow Finch (Chloebia gouldiae). Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά στο κόσμο ονομάζεται Gouldian Finch. Είναι πολύ δημοφιλές είδος χάρη στα έντονα χρώματα και μελωδική του φωνή. Το μήκος του είναι περίπου 11 εκατοστά (13-15 μαζί με τη ουρά) και ζυγίζει 16-17 γραμμάρια.

Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών

  

 

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή των Gouldian Finch;

  

Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Αναγνώριση Φύλου
Διαμονή
Διατροφή
Αναπαραγωγή
  Επιλογή ζευγαριών
  Προετοιμασία ζευγαριών
  Φωλιές, υλικό φωλιάς
  Από τη γέννηση αυγών στην εκκόλαψη νεοσσών
  Απογαλακτισμός νεοσσών
Μεταλλάξεις
Εργαλείο Υπολογισμού Απογόνων
Εργαλείο Υπολογισμού Γονέων
Χρήσιμη ορολογία
Φωτογραφίες, Βίντεο

 

Πηγές: 

Finches, P. M. Soderberg

T.F.H Publications, 1984

Bird Behaviour, John Sparks

Hamlyn, 1975

Atlas of Living Australia

www.ala.org.au

Internet 

www.savethegouldian.org, www.gouldianfinch.info, www.gouldianfinches.eu, www.gouldiansgalore.com, www.mfgouldianfinches.com, www.gouldianfinch.com.au, www.ladygouldian.com, www.fabulousfinch.com, www.australiangouldian.com , www.lady-gouldian-finch-breeding-expert-guide.com, www.gouldianfinchplanet.com

 

 

 

 

 

Gouldian Finch Post it Bird Tips

Μετά από το επιτυχημένο ταίριασμα του ζευγαριού και την κατάλληλη προετοιμασία το ζευγάρι ξεκινάει να προετοιμάζεται για τη πρώτη του γέννα.

 

Το αρσενικό ασχολείται συνέχεια με τη φωλιά. Παίρνει τις ίνες από κοκκοφοίνικα που του προσφέρουμε και τις τοποθετεί μέσα στη φωλιά φτιάχνοντας σταδιακά μία θολωτό διαμέρισμα μέσα στη ξύλινη φωλιά.

 

Γέννηση αυγών

Η όλη διαδικασία παίρνει αρκετό χρόνο και εμείς θα πρέπει να παρέχουμε στο ζευγάρι όσο υλικό χρειάζεται. Μεγάλο διάστημα της ημέρας τα δύο πουλιά κάθονται μέσα στη φωλιά.

 

 

Εκεί θα ζευγαρώσουν και μετά από λίγο θα γεννηθεί το πρώτο αυγό! Το θηλυκό γεννάει τα αυγά αρκετά πρωί (μέχρι τις 07:30 το αυγό έχει γεννηθεί). Κάθε ημέρα γεννάει από ένα αυγό. Μέχρι το τρίτο αυγό το θηλυκό κοιμάται το βράδυ έξω από τη φωλιά. Στην εσωτερική εκτροφή θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το πρωί να υπάρχει επαρκές φως ώστε το θηλυκό χωρίς πρόβλημα να κάνει όλη την απαραίτητη "ιεροτελεστία" της γέννας. Επίσης δεν θα πρέπει να ενοχλούμε τα πουλιά μιας σε αντίθετη περίπτωση το θηλυκό θα γεννήσει όπου βρεθεί ακόμη και πάνω στο κλαδάκι.

 

Μετά το 4ο αυγό, κι αν όλα έχουν πάει καλά, το θηλυκό θα ξεκινήσει να κοιμάται το βράδυ στη φωλιά. Αυτό είναι ένδειξη ότι η γέννα προχωράει κανονικά. 

 

Καθ' όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών και οι δύο υποψήφιοι γονείς κλώσανε τα αυγά.

 

Ωοσκόπηση

Η επώαση των αυγών διαρκεί 14 -15 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να ελέγξουμε τα αυγά για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι γόνιμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται δύο φορές μια την 6η ημέρα και η δεύτερη την 11 ημέρα της επώασης. Η όλη διαδικασία ονομάζεται ωοσκόπηση. Οι πιο έμπειροι εκτροφείς μπορούν να επιχειρήσουν την ωοσκόπηση από την τρίτη ημέρα της επώασης.

 

Για να κάνουμε ωοσκόπηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό φακό δέσμης. Παρατηρούμε πότε το θηλυκό θα είναι έξω από τη φωλιά και ξεκινάμε τη διαδικασία ανοίγοντας το καπάκι της φωλιάς (εδώ φαίνεται η πρώτη χρησιμότητα αυτού του τύπου φωλιάς όπου έχουμε πρόσβαση στη εσωτερικό της). Πλησιάζουμε το φακό στα αυγά, τον ανοίγουμε και σχεδόν ακουμπάμε σε κάθε αυγό από το πλαϊνό μέρος. 

 

Εάν η διαδικασία γίνει σωστά και τα αυγά είναι γόνιμα τότε θα δούμε στο εσωτερικό του το έμβρυο και όλο το πλέγμα των φλεβών. Με προσεκτική παρατήρηση, μπορούμε να δούμε και τη καρδιά του εμβρύου που κτυπάει!!!

 

Χωρίς να το παρακάνουμε, ολοκληρώνουμε γρήγορα την ωοκόπηση, κλείνουμε τον φακό και το καπάκι της φωλιάς και αφήνουμε το ζευγάρι να επανέλθει στα καθήκοντά του.

 

Προσοχή! 

Εάν διαπιστώσουμε ότι τα  αυγά δεν είναι γονιμοποιημένα τότε θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από τη φωλιά. Επίσης στη περίπτωση που μόνο ένα αυγό είναι γόνιμο τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα μη γόνιμα αυγά έτσι ώστε το ζευγάρι να προχωρήσει στην επόμενη γέννα. Το γονιμοποιημένο αυγό ίσως να το βάλουμε σε άλλη φωλιά.

  

 

Εκκόλαψη

Εφόσον όλα πάνε καλά την 14η - 15η ημέρα θα βγουν τα πρώτα μικρά. Οι γονείς κάθονται με αυταπάρνηση πάνω στα γυμνά μικρά τους. Τα μικρά Gouldian έχουν στο κάτω μέρος του ράμφους τους 

μικρές μπίλιες οι οποίες ανάλογα με τη μετάλλαξη έχουν και διαφορετικό χρώμα. Στα αρχέγονα οι μπίλιες έχουν μπλέ χρώμα. Επίσης ανάμεσα στις μπίλιες υπάρχουν προεξοχές οι οποίες, στα αρχέγονα, είναι κίτρινες. 

 

Οι μπίλιες φωσφορίζουν στο σκοτάδι και βοηθούν τους γονείς να μπορούν να ταΐσουν τα μικρά στο εσωτερικό της σκοτεινής φωλιάς.

 

Οι μικρές αυτές μπίλιες εξαφανίζονται όταν τα πουλιά φθάσουν στην ηλικία των 40 ημερών. 

 

Στην ηλικία των 6 ή 7 ημερών είναι η ώρα να τοποθετήσουμε τα δαχτυλίδια των μικρών. Τα δαχτυλίδια έχουν μέγεθος 2,5 χιλ. Τη διαδικασία τοποθέτησης δαχτυλιδιών μπορείτε να να την διαβάσετε πατώντας εδώ.

 

Καθώς τα μικρά μεγαλώνουν βγαίνουν οι πρώτες φύτρες και στη συνέχεια τα πρώτα φτερά.

 

 

Ανάλογα με το μέγεθος της φωλιάς και τον αριθμό των μικρών, ενδέχεται η φωλιά να λερωθεί γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση και για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες θα πρέπει να καθαρίσουμε τη φωλιά και να αλλάξουμε το υλικό της χωρίς να προκαλέσουμε μεγάλη αναταραχή στους γονείς.

 

Διάφορα προβλήματα

Εάν όλα πάνε καλά τότε τα μικρά μεγαλώνουν και σύντομα η φωλιά γεμίζει με φωνές οι οποίες απαιτούν φαγητό.

 

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε και θα πρέπει να πάρουμε δραστικές αποφάσεις.

 

Οι γονείς δεν κλωσάνε τα αυγά

Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Στην πρώτη επιλογή τοποθετούμε τα αυγά σε άλλο ζευγάρι Gouldian το οποίο έχει παράλληλο κύκλο αναπαραγωγής. Στη δεύτερη, τοποθετούμε τα αυγά στους Κοινωνικούς Σπίνους οι οποίοι συνήθως θα υιοθετήσουν τα αυγά χωρίς προβλήματα.

 

Οι γονείς πετάνε έξω από τη φωλιά τα μικρά

Εδώ θα πρέπει να ελέγχουμε συστηματικά τα κλουβιά στα οποία περιμένουμε την εκκόλαψη των νεοσσών. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μέχρι το πρώτο δεκαήμερο της ζωής των μικρών. Πολλές φορές οι γονείς, και οι δύο μπορούν να το κάνουν, πετάνε έξω από τη φωλιά τα μικρά.

Εδώ, ανάλογα με την ηλικία των μικρών, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ίδιες επιλογές όπως και στη προηγούμενη περίπτωση.

 

Επίσης μπορούμε να κάνουμε και το εξής: Ξαναβάζουμε τα μικρά μέσα και παρακολουθούμε ποιος γονέας τα πετάει έξω. Εάν είναι ο πατέρας τον χωρίζουμε από την οικογένεια βάζοντας ένα διαχωριστικό στο μέσο του κλουβιού. Εάν είναι η μητέρα, τότε ξανακάνουμε τα ίδια αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε αν ο πατέρας συνεχίζει να ταΐζει τα μικρά και το κυριότερο αν τα ζεσταίνει ιδίως το βράδυ. Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει και με τη μητέρα στη περίπτωση που ενοχληθεί από τις αλλαγές που θα κάνουμε στο κλουβί. Μόλις τα μικρά μεγαλώσουν λίγο και αρχίσουν να βγάζουν τα πρώτα φτερά μπορούμε να ξανά-ενώσουμε την οικογένεια. Σε αυτή τη περίπτωση κανονικά όλα θα εξελιχθούν ομαλά αλλά τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τις συμπεριφορές των πουλιών.

 

Οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά

Εάν συστηματικά παρατηρούμε ότι οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά τότε ίσως θα πρέπει να αναλάβουμε, χωρίς σε πρώτη φάση να ενοχλήσουμε τους γονείς, να δίνουμε συμπληρωματικά κάποιο γεύμα στα μικρά.

  

Οι γονείς παρατάνε το μικρά

Αυτό γίνεται συνήθως όταν ενοχλούμε τους γονείς. Εάν είμαστε σίγουροι ότι οι νεοσσοί έχουν εγκαταλειφθεί τότε έχουμε  τρεις επιλογές. α) να τα βάλουμε σε άλλο ζευγάρι gouldian που έχουν μικρά ίδια περίπου ηλικίας, β) να τα βάλουμε σε ζευγάρι Κοινωνικών σπίνων και γ) να αναλάβουμε να τα ταΐσουμε εμείς.

  

Αναλυτική περιγραφή για το τάισμα στο χέρι, αν χρειασθεί και από την πρώτη ημέρα, θα δοθεί σε επόμενο άρθρο. Πάντως το τάισμα στο χέρι είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία η οποία αν πετύχει να μας ανταμείψει με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Όπως σε όλα τα πράγματα και εδώ το αποτέλεσμα εξαρτάται από την εμπειρία του εκτροφέα.

 

 

Επιστροφή
  
 
Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2014-16
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα.