Κέντρο Πληροφόρησης

Σε αυτή την ενότητα θα μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκτροφή των παραδείσιων πουλιών. Πέρα από τα άρθρα που η ομάδα μας θα καταχωρεί για εσάς, θα υπάρχουν άρθρα και απόψεις από επωνύμους στο χώρο, όπως επίσης και πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την Διαμονή, τη Διατροφή και την Υγεία των πουλιών που εκτρέφετε. 

 title=  title=  title=  title=  title=  title=  title=
Εκθέσεις

Η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι, ίσως, το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας του εκτροφέα για τη δημιουργία πουλιών τα οποία χαρακτηρίζονται ποιοτικά, υγιή και με τη καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Στις εκθέσεις τα πουλιά κρίνονται σε σχέση με το πόσο κοντά είναι τα χαρακτηριστικά τους στα πρότυπα του κάθε είδους.

 
 
 ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε την εκτροφή παραδείσιων πουλιών; 

  

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτροφή.

 

Εισαγωγή
Συμμετοχή στις εκθέσεις
Προετοιμασία για την έκθεση
Κατηγορίες Συμμετοχής
Κατηγορίες Εξωτικών F1 και F2
Εκθεσιακά Πρότυπα Πουλιών
Εκθεσιακά Πρότυπα - Gouldian Finch
 
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλα τα πουλιά που έχουν τη σωστή φροντίδα, έχουν όμορφο και λαμπερό πτέρωμα, καλά αναπτυγμένο σώμα, είναι ζωηρά, υγιή και χαίρεσαι να τα βλέπεις.

  

Στα μάτια ενός αδαή όλα τα πουλιά ενός είδους και μετάλλαξης, σε μια πρώτη παρατήρηση,  φαίνονται τα ίδια. Πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει το ομορφότερο π.χ Gouldian ανάμεσα σε 500 άλλα Gouldians που το κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και χάρη;
 

Σε αυτό μας βοηθούν τα Εκθεσιακά Πρότυπα. Δηλαδή οι καταγεγραμμένες προδιαγραφές που περιγράφουν με λεπτομέρια πώς πρέπει να είναι ένα ιδανικό πουλί ενός συγκεκριμένου είδους και μετάλλαξης.

 

Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε όλες τις προδιαγραφές σε ένα πουλάκι ειδικά σε χομπίστες και μικρές εκτροφές. Σε μικρές τοπικές εκθέσεις οι βαθμολογίες συνήθως δεν είναι πολύ αυστηρές επειδή πολύ συχνά η ποιότητα των πουλιών δεν είναι πολύ υψηλή. 

 

Στις παγκόσμιες εκθέσεις, εκεί που ο αριθμός συμμετεχόντων πουλιών (ανά μια κατηγορία) είναι πολύ μεγάλος, έχουν μεγάλο ανταγωνισμό. Συνήθως τα πουλιά είναι πολύ υψηλής ποιότητας.

 

Φανταστείτε ότι για να συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ένα πουλί, πρέπει να πάρει καλή βράβευση στην τοπική έκθεση του συλλόγου, μετά να πάει στην έκθεση της χώρας (όπως για παράδειγμα είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα) και να βγει κι εκεί πρώτο και στη συνέχεια, αφού έχει αφήσει πίσω του ανταγωνιστές της χώρας του, να πάει να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου θα ανταγωνιστεί με πουλιά ίδιας κατηγορίας (ίδιας μετάλλαξης και χρωματισμού) πρωταθλητές από διάφορες χώρες. 

 

Είναι μια μεγάλη επιτυχία αν το πουλάκι σας πάρει βραβείο στην παγκόσμια έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι το πουλί που πήρε πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, θεωρείται επίσημα το καλύτερο πουλί στον κόσμο για την τρέχουσα χρονιά. Οι εκτροφείς που έχουν τέτοια πουλιά, εκτιμούν πολύ τον κάθε απόγονο που παίρνουν από το νικητή και τα πουλιά που τους περισσεύουν, πωλούνται σε πολλή ακριβή τιμή λόγω της υψηλής ποιότητάς τους. 

 

 

Βέβαια, αν παίρνετε ένα ακριβό πουλί (απόγονο ενός νικητή, ή τον ίδιο το νικητή) αλλά δεν έχετε κατάλληλο ποιοτικά πουλί για να το ζευγαρώσετε, στην ουσία το χαραμίζετε. Είναι μεγάλη επιστήμη να βελτιώνεις την εκτροφή σου και να μην ρίχνεις την ποιότητά της με ένα λάθος ζευγάρωμα. Αγοράζοντας ένα ζευγάρι πολύ καλής ποιότητας (π.χ. πουλιά που πήραν 2η και 3η θέση στο διαγωνισμό) είναι πολύ πιθανό να σας δώσουν τον επόμενο χρόνο απόγονο που θα πάρει την πρώτη θέση.
 
Ένας εκτροφέας που ενδιαφέρεται όχι απλά για την ποσότητα (αριθμό) αναπαραγωγής του αλλά για την ποιότητα, πρέπει να μάθει να ξεχωρίσει όχι μόνο μεταλλάξεις των πουλιών αλλά και σωστά ποιοτικά πουλιά από εκείνα που δεν αντιστοιχούν στα εκθεσιακά πρότυπα. 

 

Συχνά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα σωστά πουλιά, λόγω του ότι οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες και συχνά δεν τις πιάνει καν το μάτι μας. Μόνο με τον καιρό αποκτάμε την εμπειρία να ξεχωρίζουμε κάποια σημάδια καλλίγραμμου πουλιού. 

 

Η παρακολούθηση, η συμμετοχή στις εκθέσεις και η μελέτη της βαθμολογίας των πουλιών θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. 

 
Θα είστε τυχερός αν έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε δίπλα σε κάποιον κριτή και να παρακολουθείτε τις κρίσεις του από κοντά. Στην αρχή θα φαίνονται όλα ίδια και θα υπάρχουν πολλές απορίες όπως π.χ. πώς το ένα πουλί είναι καλύτερο από το άλλο κτλ. Αλλά όλα έρχονται με τον καιρό, την παρακολούθηση, το διάβασμα και την υπομονή. 

 

Αρκεί το ενδιαφέρον σας να μην χαθεί. 

 

  

Κατηγορίες Εξωτικών F1 και F2 < > Εκθεσιακά Πρότυπα - Gouldian Finch
 
  

Copyright © Antonis Pantazopoulos, Polina Distanova 2013
www.GouldianFinch.gr - το ελληνικό portal για τους Γκουλντιανούς σπίνους και άλλα παραδείσια πουλιά και εξωτικά πτηνά εκτροφής. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστότοπου από τους Αντώνη Πανταζόπουλο και.Πωλίνα Ντιστάνοβα (www.windsa.me).